Kašel a něco proti

24.02.2013 23:33

Cibulový sirup

Cibuli nakrájíme na kostičky a do sklenice vrstvíme - cibuli - třtinvý cukr - cibuli atd., končíme cukrem.

Necháme v pokojové teplotě stát, již po několika hodinách začne cibule pouštět šťávu, kterou nemocnému dáváme po lžičkách.

Velmi dobře tlumí kašel zejména u dětí.

 

Mléko s medem

Úporný suchý dráždivý kašel zažene horké mléko s medem. Sice mléko zahleňuje, ale v tomto případě je to právě vítáno.

Svaříme mléko a promícháme s medem. Užíváme co nejvíce horké po lžičkách. Tak horké, že se nedá pít, ale ne zas tak, abychom se spálili.

Výborně funguje u dětí před spaním na uklidnění.

 

Jitrocelový sirup

Přidám ještě recept na domácí výrobu jitrocelového sirupu. Bude aktuální koncem jara - začátkem léta, až nám zase poroste jitrocel, tak se potom nezapomeňte včas připravit na podzimní nachlazení. Natrháme lístky jitrocele kopinatého (ten nejtenčí), připravíme si sklenici a cukr - nejlépe třtinový nebo nerafinovaný z cukrové řepy. A stejně jako u cibule, dáváme vrstvu cukru a vrstvu jitrocele. Pořádně sklenici nacpeme. Necháme do druhého dne uležet a docpeme opět do vršku. Končíme cukrem. Kdo má možnost, tak nejlepší je sklenici na 30 dní zakopat do země. Kdo ne, alespoň vložit do černého sáčku na chladnější místo. Po 30 dnech slijeme a uchováme v chladnu. Můžeme přidat i trochu čistého alkoholu, aby nám lék déle vydržel.

 

Čaj ze suchých slupek cibule

Suché cibulové slupky zalijeme vroucí vodou a necháme vyluhovat. Čaj má podobnou chuť jako šípkový a velmi dobře uklidňuje dráždivý kašel.