Kalendář Předků - Měsíce - 2. část

01.02.2015 19:01

Odkud se vzalo slovo „kalendář“.

Původní římský kalendář byl lunární. Řídil se střídáním měsíčních fází. V každém měsíci byly tři pevné dny – každý se svým názvem. První den v měsíci se nazýval Kalendae – česky Kalendy – a kněz v něm oznamoval novoluní. Odtud by mohl pramenit vznik slova „kalendář“.

 

Slovansko – Árijský kalendář se nazýval „Каляды Даръ“, což je Kolady Dar = Kalendar – česky Kalendář. Tento Kalendář má ještě druhý název – „Круголѣт Числобога“ - Kruholet Čísloboha."

 

Nyní se tímto kalendářem řídí pouze PravoSlavní Slované (NE křesťané), Starověrci Inglingové a Irský Řád Druidů (ПравоСлавные Славяне, Староверы-Инглинги и Ирландский Орден Друидов).

 

Svými kořeny zasahuje tento kalendář do doby, v níž naši Předkové žili ještě na jednom společném kontinentě, který se nazýval Da´Ária (Daaria), Hyperborea, Arktida, či Severie.

 

Zapsán je formou Run, to znamená, že názvy měsíců, názvů, čísel atd. jsou zobrazeny Runami. Toto staré písmo je písmem obrazným, které skrývá v několika úrovních velké množství informací. V ruštině se měsíc nazýval „Sorokovnik“ (Сороковник). Název byl odvozen od číslovky 40 = cорок, protože u měsíců se pravidelně střídal počet dní 41 a 40.

 

Název měsíce se označoval jednou Runou a rok se nazýval Léto (Лето). Název rok se v Rusku začal používat až od nástupu Petra I. V Čechách pravděpodobně mnohem dříve, ale i v našem jazyce se zachovalo slovo „Leto“ ve svém původním významu. Všichni rozumíme otázce: „Kolik je Ti let?“ Další odvozená slova jsou například letopis, letopisec, letokruh.

 

Runa Leta = Roky

Rok 2015 odpovídá podle slovanského kalendáře Letům 7523 – 7524. Začal se  počítat od Uzavření Míru v Hvězdném Chrámu při vítězství starých Slovanů Velké Rasy nad starými Číňany Velkým Drakem. K započetí nového počítání kalendáře, vždy slouží velké události, na něž se vzpomíná tisíce let.

 

Léto (Лето) se dělí na 9 měsíců. Slovanský kalendář se začíná v období největší hojnosti a dokončování sklizně úrody. Začíná se při podzimní rovnodennosti.

 

Následuje výčet měsíců včetně jejich označení Runami se stručnou charakteristikou každého z nich. Uvedené období trvání každého měsíce platí pro Leto 7523, tedy rok 2014 – 2015.

 

РАМХАТЪ Ramchat – 41 dní

Rachat je prvním měsícem Koladova Daru.

Období: 23. září – říjen – 2. listopad

Obraz: Božský počátek

- Potvrzení stvoření nového roku, světlé a čisté, počátek nového kruhu

 

АйЛетъ  AjLeť – 40 dní

Období: 3. listopad – 12. prosinec

Obraz: Dostatek, měsíc Sebraných Darů, Údiv

- V tomto období se pořádaly svatby, mladí se obdarovávali, stavěl se jim dům. Na jeho počátku se sklízela úroda. Nové Leto (rok) se počínal v dostatku, nikoliv v chudobě. Byl to také měsíc údivu a změn, protože měsíce začínal v hojnosti a příjemných teplotách, které se měnily ke konci měsíce v první mrazíky.

 

БейЛетъ BejLet – 41 dní

Období: 13. prosinec – 22. leden

Obraz: Bílý, měsíc Bílého záření a Pokoje Světa

- Bílá část Leta (roku), Záření a Třpyt světa Slávů, Božská úroveň čistoty, pocit úplného klidu v duši.

 

ГэйЛетъ  GejLet – 40 dní

Období: 23. leden – únor – 3. březen

Obraz: odolnost, tvrdost, pevnost, měsíc Vánic a mrazů

- Ztuhlost, zpomalení, zastavení čehokoliv zní celou Přírodou. Toto období je i časem rozjímání, zklidnění a přípravy na další plodné období.

 

ДайЛетъ  DajLet – 41 dní

Období: 4. březen – 13. duben

Obraz: Božský počátek, měsíc Probouzení Přírody

- Probouzení, oživení, obrození, počátek života – část Leta (roku), kdy Příroda začíná dávat životní síly, probouzí se zvířata, na stromech se objevují první listy, pole nabírají sílu …

 

ЭЛетъ  ELet – 40 dní

Období: 14. duben - 23. květen

Obraz: setí, měsíc Výsevu a Vzývání

- Začíná období bez mrazů, měsíc vysévání zrna zemi, moudrosti a slova (přidělení jména) člověku.

 

ВейЛетъ  VejLet – 41 dní

Období: 24. květen – červen – 3. červenec

Obraz: vanutí, měsíc Větrů

- Tato část Leta (roku) se vyznačuje silnými a suchými větry, uragány.

 

ХейЛетъ  ChejLet – 40 dní

Období: 4. červenec – 12. srpen

Obraz: sklizeň výsledků, měsíc Přijímání Darů Přírody

- Čas sběru a obdržení výsledků své práce. Čas posuzování a hodnocení.

 

ТайЛетъ  TajLet – 41 dní

Období: 13. srpen –  22. září

Obraz: přerod, završení čehokoliv

- Završení Kruhu Leta (roku)

 

Následuje Ramchat, kterým opět začíná nový Kruh.

 

Ani názvy měsíců nebyly náhodné. Pokud název měsíce zapíšeme bukvicemi a seřadíme první bukvice názvu každého měsíce za sebou, dostaneme zajímavou větu. Každá bukvice, stejně tak jako Runy, měla své jméno, které bylo jejím obrazem.

 

                                             bukvice - latinka+název bukvice - význam

                                                   Р –         R (Řeči) –         učit, oznamovat
                                                   А –         A (Аz) –           člověk, lidé
                                                   Б –         B (Bohové)
                                                   Г –         G (Hlasy) –       hovořit (ruština nyní nemá „H“)

                                                   Д –         D (Dobro)
                                                   Э –         E (Je) –            určující forma, toto
                                                   В –         V (Védy) –        Védy, moudrost, poznání
                                                   Х –         CH (Chraň) –     ochrana
                                                   Т –         T (Tvrdě) –         potvrzení

Nabízí se fráze:

Učili Člověka Bohové hovořit Dobré, tuto Moudrost chránit tvrdě.

 

 

Nyní vkládám malé opakování, abychom si připomněli moudrost našich Předků.

Jednotlivá léta se váží do větších celků. Kruh Let tvoří 16 Let. Z nich prvních 15 let se nazývá Prostá Léta a mají po 365 dnech (střídají se měsíce 41 a 40 dnů). Posvátné Leto je šestnáctým posledním rokem Kruhu Let a všechny jeho měsíce mají 41 dní. Tím se vyrovnávají zcela přesně všechny odchylky. Větším celkem je Kruh Života, který se skládá ze 144 let, což je 9 x 16 let, tedy 9 cyklů Kruhu Let. Kruh Svaroga (nebo-li Den Svaroga) je dlouhý 25 920 let (180 Kruhů Života). Toto dlouhé období skončilo právě na přelomu let 2011 a 2012 a začal se počítat nový Kruh Svaroga, z čehož vyplývá, že naši Předkové měli velmi hluboké znalosti. Den Svaroga se dělí na 16 Čertogů (souhvězdí) a doba setrvání v jednom Čertogu je 1620 Let. Každý Čertog má svůj název a je pod ochranou jednoho ze slovanských Bohů.  

A jak se na tyto znalosti dívá současná věda?

Naše Midgard-Zem se pohybuje kolem Jarily-Slunce a rotuje zároveň kolem své osy. Tato osa se pomalu pohybuje v kruhovém kuželu (jako když roztočíme dětskou káču). Pohyb, který vykonává, se nazývá precese. Zemská osa by pouze působením lunisolární precese vykonala plný uzavřený kruh kolem pólu ekliptiky za dobu 25 725 let – dnes se toto období nazývá platónský rok, ale působí zde i jiné vlivy.

 

Astrologové dělí období na 12 platónských měsíců (nebo věků) pojmenovaných podle znamení zvěrokruhu. Každý věk (1/12 platónského roku) trvá 2160 Let. Pokud si vynásobíme 2160 Let 12 věky zvěrokruhu, vyjde nám délka jednoho precesního kruhu 25920 Let. Podle jiných zdrojů trvá stejné období cca 2150 Let, při vynásobení opět 12 věky nám vyjde 2800 Let, čímž se blížíme výpočtům současných vědců.

 

 

Příště pokračování – Čertogy.

 

Díky čtenáři za úpravu informace - přidávám celou, jak mi přišla mailem:

Dobry den. Libi se mi vase clanky o slovanstvi, sam jsem temto myslenkam velmi naklonen. Upozornuji ale na jenu zavaznou chybu ve vykladu. Dopousti se ji i Levasov, zatimco ve Vedach.sk je to uvedeno spravne. Jde o Svarozi kruh. Pokud by se jednalo o 1 otacku nasi galaxie kolem sve osy (galakticky rok), tak ta trva vice nez 200 milionu let. Doba 25920 let se vztahuje ke kruznici, tvorene zemskou osou v dusledku deklinace a nutace a tim i posunu souhvezdi v case. Nejasny je tez vyklad certogu, protoze rozdeleni ekliptiky na 16 dilu a uvadena souhuhvezdi dle Levasova neni mozne. Zrejme stari slovane meli jinak pojmenovana seskupeni hvezd. Primlouvam se o uvedeni techto veci spravne, protoze se to jinak jevi celkove jako neduveryhodne. Dekuji. J. H.

 

 

Zdroje:

https://energodar.net/index.html

https://fizrazvitie.ru/search/label/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8C?max-results=50

https://cs.wikipedia.org/wiki/Precese_zemsk%C3%A9_osy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3nsk%C3%BD_rok