Jarní salát a pampeliškový sirup

29.04.2012 08:59

Dnes vám dám recept na dobrý jarní salát a pampeliškový sirup.

 

Smetanka lékařská – pampeliška

Smetanka lékařská, pampeliška

Teplotně se nám jaro přehouplo do léta, na loukách se jarní zelená takřka přes změnila ve žlutou. To díky velkému množství malých sluníček - pampelišek. Období jejich květu netrvá dlouho, proto využijte krásné počasí, jděte do přírody a požádejte ji o její dary. Sirup z pampelišek vám v chladných podzimních a zimních měsících ochutí výborně čaj a dodá do těla chybějící sluníčko a světlo. Kromě toho pomáhá i při únavě.

Působení a obsah látek

celkově posilující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus

mladé listy pampelišky – kromě jiných látek mají vysoký obsah vitamínu C

k léčbě např. poruch jater a žlučníku a mnoha jiných chorob se užívá kořen

 

Ředkvičky

Dřív bývali ředkvičky jednou z prvních jarních zelenin, které se objevily v obchodech nebo jež jsme vypěstovali na zahrádkách. Dnes jsem k dostání celoročně. Je to dobře, protože na první pohled bezvýznamná zelenina v sobě ukrývá velmi mnoho cenných látek důležitých pro naše zdraví. Umí pročistit celý náš trávicí trak od úst až ke konečníku a dezinfikovat jej - usmrcuje škodlivé bakterie a zamezuje vzniku plísní. Doporučuje se dávka 6 ředkviček každý den.

Působení a obsah látek

obsahují hodně kyseliny listové, vitamínu C , selenu a vlákniny

podporují peristaltiku střev

usmrcují střevní plísně a bakterie

 

Pažitka (lidově šnytlík)

Pažitky, šnytlík

Tato silně aromatická zelenina je velmi rozšířená a nechybí na žádné zahrádce. Je vhodná k užití v syrovém stavu, doporučuji co nejdříve po utržení, aby se nesnížil obsah účinných látek. Na zimu si ji můžete zamrazit a mít tak stále doplněk polévek a pomazánek po ruce. je vhodná i k pěstování v truhlících a květináčích. Potom máte zdroj vitaminu C celoročně po ruce.

Působení a obsah látek

zdrojem vitamínu C, provitamín A a vitamín B2

obsahuje minerální látky - soli vápníku, fosforu, draslíku, železa

má blahodárné účinky na ledviny.

 

 

Jarní salát

Jarní zeleninový salát

Suroviny

mladé listy pampelišky

vrcholky mladých kopřiv – jenom spaříme, nevaříme

ředkvičky

pažitka

kysaná smetana

sůl, červená paprika (sladká nebo pálivá)

Postup práce

Listy pampelišky, ředkvičky a pažitku nakrájíme nadrobno, kopřivy spaříme a také nakrájíme. Přidáme kysanou smetanu a papriku, osolíme, ozdobíme třeba rajčetem a podáváme. Čím dříve po utržení zeleninu zpracujeme, tím více se v ní uchová výživných látek.

Listy pampelišky jsou mírně nahořklé, pokud je trháme mladé, hořkost je velmi mírná a ve směsi není cítit.

Můžete ho libovolně obměňovat přidáním jiných druhů zeleniny. Já ho dělám hlavně z té, kterou mi poskytuje louka a zahrádka.

 

Pampeliškový sirup

Suroviny

200 pampeliškových květů (dnes je již nepočítám a beru odhadem)

1,5 l vody

2 citróny

1,5 kg cukru (krupice nebo krystal, ale nejlepší je hnědý nerafinovaný přírodní)

Postup práce

Nasbírané květy (sbíráme v čistém prostředí) zalijeme vodou a necháme do drhého dne odstát. Potom přecedíme přes pláténko nebo hustý cedník a vymačkáme. Přidáme cukr a na plátky nakrájené dobře omyté citróny bez pecek (způsobují zhořknutí). Vaříme do změknutí citónů. Ty potom vyndáme a máme z nich výborné kandované citróny, které můžeme přidávat do čaje nebo si je zamrazit a máme připravenou výbornou "citronádu" do pečiva - mazanců, vánoček, biskupských chlebíčků apod. Šťávu slijeme do předem vypařených a nahřátých sklenic, dobře zavíčkujeme a jsme připraveni na dobu zimy a chladna.

 

Ředvičková polévka

Tato polévka je rychlá a dobrá. Dělám ji stejně jako kopřivovou, jen místo kopřiv ředkvičky. Je díky ředkvičkám mírně načervenalá, a pokud máte pálivé ředvičky, je ideální je takto zužitkovat, protože polévka je pak mírně pikantní a mohou ji děti.