Den Země

23.04.2019 16:51

Též jste volné dny byli venku a užívali si léta, které následovalo zimu opět téměř bez jara? Děje se mnoho změn. Viditelných i na pozadí. Jsme o nich předběžně i průběžně informováni. Zajímavým zdrojem informací jsou některé úvodní obrázky, čí videa k různým výročím umělců, vědců, událostí, převážně cizích, nikoli českých.

 

Dnes byl Den Země, Google Chrome opět potěšil videem. Většinu „doodles“ najdete na tomto odkazu https://www.google.com/doodles

To, co mám na mysli, je zde https://www.google.com/doodles/earth-day-2019 .

A teď k videu.

 

Potěšilo mě.

 

Hned na začátku nám nasazují brýle – to abychom dobře viděli nebo naopak zůstalo v černých sklech vše skryto?

 

Na prvním obrázku máme albatrosa.

„ALBATROS STĚHOVAVÝ

Nejširší rozpětí křídel ze všech současných ptáků“

Volně plachtí mezi obláčky, bez starostí a potíží. Chvílemi připomíná i let letadla, neb albatros letí bez mávání křídel. Vydrží letět až šest dní bez zastávky. V letu i spí. Spí jen polovina mozku a druhá je bdělá, proto si to může dovolit. Jsme i my bdělí ke všemu dění kolem nás?

 

 

Druhý obrázek nás seznamuje se sekvojí. Sestupujeme z výšek oblačných do výšek pozemských.

„SEKVOJ VŽDYZELENÁ

Nejvyšší strom“

Otřese se a něco shodí na zem, snad broučka a jehličí. Rozhlédne se spokojeně po okolních stromech, které dostatečně převyšuje a s uspokojením zůstane stát. Tu se objeví medvídě, mládě pokoušející se vylézt na její obrovský kmen, ale bez úspěchu. Padá a leze znovu a znovu. Představuje medvídě lidstvo v ještě dětské úrovni vývoje pokoušející se dosáhnout výšek vývoje? Či je mu to programováno? Nebo má video politický podtext?

 

 

Třetí obrázek nás seznamuje s nejmenší žábou velikosti pouhých 7,7mm a vydávající pískavý zvuk mezi 8400 Hz a 9400Hz.

„PAEDOPHRYNE AMAUENSIS

Nejmenší obratlovec“

Tato nejmenší žabka je zároveň nejmenším obratlovcem. Abychom ji našli, potřebujeme sestoupit z výšin sekvoje na zem. Na zem v jiném prostředí – prostředí deštných pralesů. Živočicha najdeme pod listím. Sestupujeme níž, ale stále jsme na světle. Žabka představuje opět dítě. Má to i ve svém názvu. Je tak malé, že je třeba se na něj dívat lupou.

 

 

Další čtvrtý obrázek nám ukazuje rostlinu, patřící mezi největší na světě.

„VIKTORIE KRÁLOVSKÁ

Jedna z největších vodních rostlin“

Je to vodní rostlina podobná leknínům, která ke svému růstu ze semene potřebuje dostatek světla, jinak umírá. Na obrázku je ve tmě. Její list unese až dvaceti kilogramové dítě. Vidět květ je vzácné. Ve své domovině vykvétá se západem slunce bílý leknínovitý květ, který se se slunce východem zavírá, aby postupně změnil svoji barvu na sytě růžovou a stáhl se opět pod vodu. Abychom uviděli skvost, potřebujeme k tomu tmu. Hmyz má noc a den (pokud zůstane v květu ráno uvězněn) na opylení, aby umožnil později pod hladinou vodní ve tmě a skrytu vyrůst plodu, a tím novému životu, nové rostlině. Ta ale vyroste jen v teplé vodě, při dostatku světla, živin. Tma i světlo – jsou-li v rovnováze, život probíhá přirozeně.

 

 

Na pátém obrázku je zástupce opět vodní říše, tentokrát živočišné a starobylé. Představitel podtřídy

„LALOKOPLOUTVÍ

Nejstarší žijící podtřída“

Pohybuje se pod vodní hladinou pomalu, rozvážně, věky beze změn. Ryba – latimérie podivná, u níž se zastavil čas.

Na pozadí mezi pouštními dunami a palmami běží proti směru plavby mladý saurus. Mám pocit, že spíš odněkud, či před něčím utíká a řve. Saurus – dávný současník dávné i současné ryby. Ustrnout, znamená přestat se vyvíjet. Pohyb, jakýkoli pohyb, znamená změnu a změna je vývoj.

 

 

Na posledním šestém obrázku se dostáváme hluboko pod zem, kde žije

„JESKYNNÍ CHVOSTOSKOK

Žije v nejhlubších jeskyních“

Jeho zajímavostí je skákací aparát na zadečku, který mu umožňuje rychlý pohyb. Chvostoskoci jsou významní při tvorbě půd a humusu. Tento jeskynní žije ve tmě v jeskyních pod zemí. Ve tmě dochází k recyklaci a obnovování sil.

 

 

Sestoupili jsme do hloubky tmy. Pouze tam je možné najít sebe a znovu začít stoupat přes všechny úrovně zpět k bdělému a volně plachtícímu albatrosu.

 

Možná je v obrázcích i jiná symbolika. Symbolika ničení a temnoty. Kdo ji tam najde, i to je dobré. Neboť jenom skrz pochopení dění v systému, můžeme sami růst a stoupat k volnosti albatrosů.

 

Kdo bude hledat symboliku v číslech, je tam též. Obrázků je šest plus úvodní a závěrečný. 6 + 2 = 8 V úvodním obrázku jsou brýle, které nám připomínají osmičku rovněž. To už je druhá. Uschována tam je i třetí. Čísla jsou sloupem a osou budování Vesmíru a realit. Máme je stále všude kolem sebe i ve slovech, která používáme a myslíme si, že je známe. Zajímá-li vás to, pátrejte sami dál. Budete asi překvapeni objevenými souvislostmi. Vydalo by to na celý další článek.

 

Dění se dalo do pohybu... Na posledním obrázku nám tvůrci z Googlu přejí „Šťastný Den Země“. Mám ze sdělení dojem, jako bychom stáli před závěrečnou zkouškou, státnicí či obhajobou a zkoušející nám přejí: „Ať vám to šťastně dopadne.“ Ale zadarmo to nebude. Je třeba být bdělí i přes slunečné počasí, které láká k lenošení. Je třeba být bdělí, neb naši zkoušející bdělí jsou a využívají naší letargie. Je třeba být bdělí, abychom ustáli současné změny a posunuli se dál. Někam dál. Abychom zůstali v pohybu jak malý saurus - dráče či medvídě, které překoná samo sebe a díky houževnatosti vyleze až na vrchol sekvoje.